Już chyba zauważyliście, że banany i płatki owsiane górują w mojej kuchni 🙂
Kolejny prosty, szybki i fit przepis na chwilę słabości.
Lista zakupów:
- 2 banany,
- płatki owsiane,
- mąka żytnia,
- mleko sojowe,
- jajka,
- orzechy 200g,
- olej rzepakowy,
- miód,
- proszek do pieczenia cynamon,
- gorzka czekolada
W średniej wielkości misce roztrzepujemy jedno całe jajko i dwa białka, dodajemy 3/4 szklanki mleka sojowego i 3 łyżki oleju rzepakowego. Płatki owsiane (1szklanka) miksujemy na pył i wrzucamy do miski. Dorzucamy również zblendowane banany ( aby dobrze zmielić banany dodaj odrobinę mleka sojowego). Odstawiamy miskę i w między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 stopni C oraz rozdrabniamy orzechy do minimalnych rozmiarów ( rodzaj według uznania). Po kilku minutach dodajemy dodajemy do miski orzechy, 3-4 łyżki miodu, 2 łyżki cynamonu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, oraz mąkę żytnią (1szklankę), możesz też dodać dwie łyżki naturalnego kakao.
Całość mieszamy i przekładamy do papierowych foremek (wypełnić około 4/5 foremki) ułożonych na blaszce do babeczek. Muffinki posypujemy wcześniej drobno pokrojoną, gorzką czekoladą, ilość według uznania (oby nie przesadzić). Pieczemy 20 minut. Wychodzi około 12-13 fit babeczek 🙂
Cho.
PS. Dzienny limit max dwie !! zalecana jedna 🙂
przepis od http://www.fitness-food.pl