Fit babeczka – Bananowo-owsiane muffinki z orzechami.

Już chyba zauważyliście, że banany i płatki owsiane górują w mojej kuchni 🙂

Kolejny prosty, szybki i fit przepis na chwilę słabości.

Lista zakupów:

  • 2 banany,
  • płatki owsiane,
  • mąka żytnia,
  • mleko sojowe,
  • jajka,
  • orzechy 200g,
  • olej rzepakowy,
  • miód,
  • proszek do pieczenia cynamon,
  • gorzka czekolada

W średniej wielkości misce roztrzepujemy jedno całe jajko i dwa białka, dodajemy 3/4 szklanki mleka sojowego i 3 łyżki oleju rzepakowegoPłatki owsiane (1szklanka) miksujemy na pył i wrzucamy do miski. Dorzucamy również zblendowane banany ( aby dobrze zmielić banany dodaj odrobinę mleka sojowego). Odstawiamy miskę i w między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 200 stopni C oraz rozdrabniamy orzechy do minimalnych rozmiarów ( rodzaj według uznania). Po kilku minutach dodajemy dodajemy do miski orzechy, 3-4 łyżki miodu, 2 łyżki cynamonu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, oraz mąkę żytnią (1szklankę), możesz też dodać dwie łyżki naturalnego kakao.

IMG_2529

Całość mieszamy i przekładamy do papierowych foremek (wypełnić około 4/5 foremki) ułożonych na blaszce do babeczek. Muffinki posypujemy wcześniej drobno pokrojoną, gorzką czekoladą, ilość według uznania (oby nie przesadzić). Pieczemy 20 minut. Wychodzi około 12-13 fit babeczek 🙂

Cho.

PS. Dzienny limit max dwie !! zalecana jedna 🙂

przepis od http://www.fitness-food.pl

Dodaj komentarz